Husker du at lade dine medarbejdere blive i stinkefasen?

 

Hver gang vi skal lære noget nyt, så er der et element af noget ubehageligt i starten. Det er, fordi vi ikke kan finde ud af det – endnu. Jeg kalder det for stinkefasen – og den er fin at lade sine medarbejdere blive i for en periode.

Som leder skal du vise dine medarbejdere den tillid, at du kan tåle, at de er i en fase af utilfredshed eller ubehag – uden at du tager ansvaret på dig. Det er en naturlig del af vores læringsprocesser. Jeg kalder det for stinkefasen.

Jeg har i lang tid rådgivet ledere i personligt lederskab, og stinkefasen er et klassisk sted, man begår fejl i sit lederskab. Den fase, hvor man er så dårlig til noget, at man synes det stinker. Det er en sindssygt ubehagelig fase. Og rent instinktivt vil man helst spare både sine medarbejdere og nærmeste fra at føle det ubehag.

Men hvis man fratager andre muligheden for at være i den tilstand af ubehag – stinkefasen, indtil de selv kommer ud af den, får de aldrig nogensinde lært det. Og dette gælder både ens børn og ens medarbejdere.

Selv om alle har det godt, er alt ikke altid godt

En leder, der ikke tør efterlade sin medarbejder i den indledende fase af ubehag, når noget nyt skal i gang, tager for meget ansvar. Ofte ender det med at være dem, der knokler rundt og sørger for, at alle andre har det godt. Hvor har jeg haft mange ledere igennem mine forløb, som er udmattede efter at rende rundt og svare på spørgsmål og sørge for, at alle har det godt under forandringsprocesser i organisationen. Man vil nok naturligt tænke, at når alle har det godt, og alle er glade, så er alt godt.

Men set ud fra dit ledelsesoverskud og eget personlige energiregnskab, så kan det være en rigtig dyr omgang. For det sætter ringe i vandet. Medarbejderne vænner sig ikke til at tage ansvar og selv bringe sig ud af den såkaldte ’stinkefase’.

Som leder giver det rigtig god mening at acceptere nødvendigheden af, at ens medarbejdere kan være i en fase, hvor det bare er virkelig svært at realisere nye mål rent fagligt. Det er nemlig sådan, at det er i stinkefasen, vores progression ligger. Det er her, vi får kompetencerne udviklet og vores medarbejdere bliver dygtigere.

Ubehaget skal italesættes og accepteres

Hvis du som leder gerne vil have selvledende medarbejdere og sørge for, at de kan finde ud af at tage ansvar, så er du nødt til at kunne tåle det, når de er i stinkefasen.

Det er ikke let. For ingen holder af at være en leder, som efterlader sine medarbejdere i ubehag. Men en af de måder, man kan fjerne ens eget ubehag ved at lade medarbejderne være i stinkefasen – det er at italesætte det og acceptere det, når ubehaget og frustrationen rejser sig.

Så husk: Næste gang dine medarbejdere har fået en ny opgave på bordet, og du kan mærke deres frustration, så prøv at lade være med at gå i løsningsmode.

Sig i stedet for: ”Jeg kan se, du er frustreret, men jeg er helt rolig. Det er, fordi det er nyt og svært, og jeg har tillid til, at netop du kan løse opgaven. Det er helt forventeligt, at du begår fejl her i starten, og jeg vil rigtig gerne sparre med dig.”

Vil du blive klogere på dig selv som leder, og hvordan du kan udvikle dit personlige lederskab?

Så kom til mit gratis infomøde i starten af januar, hvor jeg både fortæller om mit lederudviklingsforløb og Sjælssnaps – et refleksionsrum for ledere, der løber af stablen i 2019. Meld dig til her.

Vil du lære mere om at blive stærkere i dit lederskab?

Så kom til mit åbenhjertige og underholdende foredrag i januar, der handler om vejen til et stærkt, personligt lederskab. Køb billet allerede i dag lige her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gennembrud

Det er kun muligt at tilmelde sig Gennembrud efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Visdom

Det er kun muligt at tilmelde sig Visdom efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Mestring

Det er kun muligt at tilmelde sig Mestring efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Leader(R)evolution

Det er kun muligt at tilmelde sig lederuddannelsen efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Teamforløb

Jeg vil gerne høre mere omkring et teamforløb hos Cecilie.

Få værktøjerne til at forandre verden med dit lederskab

Få gamechangende inspiration og indsigt, så du kan tage dit lederskab til næste niveau – direkte i din indbakke.