Personligt lederskab: Hold op med at motivere dine medarbejdere!

Der tales meget om motivation, inden for ledelsesteori i disse år. Men faktisk kan kravet om, at du skal motivere dine medarbejdere paradoksalt nok ende med at være noget af det mest demotiverende for begge parter. Dagens blogindlæg handler om, hvordan motivation kan erstattes af noget, som er langt mere energigivende og resultatskabende for både dig og dine medarbejdere.

Vi taler meget om motivation inden for ledelse i øjeblikket. Det er blevet et succeskriterie, at en god leder skal motivere sine medarbejdere. Men på mine ledelsesforløb, arbejder vi faktisk med denne ambition ud fra et lidt andet perspektiv. Motivationskravet har nemlig nogle indbyggede fælder, som kan have stik modsat effekt. Derimod taler vi ofte om inspiration. Om at blive inspireret. Og om at være inspirerende.

Et godt eksempel er den amerikanske forkæmper for racelighed, Martin Luther King. Han var en leder, der inspirerede. Han fik skabt en enorm loyalitet og følgeskab hos tusindvis af amerikanere – både blandt de afroamerikanske grupper og den store hvide middelklasse.

De fleste kender hans verdensberømte tale: “I have a dream…”

Inspirationen og passionen ramte enhver, der hørte ham tale, fordi den blev båret af hans dybe og ærlige ønske og mission om at ændre verden – det smittede, tændte håb og gav retning.

Forestil dig, at han i stedet havde rejst sig op og sagt: “Vi skal vækste, og jeg har en femårsplan…”

Effekten er ikke rigtig den samme, vel?

Men det er det, der sker i mange virksomheder i dag.

Hvis der er noget, vores verden har brug for, så er det håb. Og når vi ser lyset og håbet, så går vi den vej. Sådan er det også på en arbejdsplads.

Stå stærkt i dig selv, og fortæl om dine visioner

Hvis du tænker, at du skal have en medarbejder til et gøre noget bestemt, og du tænker, at du skal motivere vedkommende, så er det reelt set en form for manipulation. Uanset hvor reelle hensigter du har, giver det ikke et loyalt følgeskab, som er inspireret af dig. Og når du kommunikerer det ud, vil de færreste stå stærkt i sig selv. Sagen er, at når man manipulerer noget frem i andre, så prøver man at gætte på, hvad det er, der er motiverende for dem, og dér kommer du som leder på overarbejde.

Det at aflæse sine medarbejderes motivations-triggere kan godt virke. Men det kan også have den stik modsatte effekt, fordi motivationen er afhængig af en eller anden udløsende bonus (økonomisk eller anden målbar forskel) på den kortere bane. Hvis nu det, du brugte til at motivere slet ikke var endemålet – så skal du motivere igen, igen og igen, og det giver ikke ejerskab hos medarbejderen. Men endnu værre: Du er undervejs i processen trådt ud af dit eget styrkefelt.

Du bruger alt for meget energi på at skubbe til deres motivation, og du gør det også til dit ansvar, hvilket bliver knoklende oven i alle de andre opgaver, du har. Konsekvensen er, at du taler for meget om drift og for lidt om den fælles mission – hvilket ellers ville få dig til at inspirere og dermed trække organisationen eller medarbejderne i en særlig retning.

Hvordan er det så, at man inspirerer i stedet for at motivere?

Jeg har undervist massevis af dygtige ledere igennem årene, og et af de mest typiske problemer, der dukker op hos dem er en dyb frustration og udmattelse over hele tiden at skulle rende og motivere, lokke og overtale medarbejdere til at gå i en bestemt retning. Det kan navnligt være drænende, når man ikke selv er i overskud.

Der er ikke noget, der er så tiltrækkende som folk, der er inspirerede. Du ved det godt, du tiltrækkes selv af mennesker, hvis øjne lyser af deres drøm og fremtidsvision om at gøre en forskel på et særligt felt, så man virkelig kan mærke den. Dem har man lyst til at følge, og på samme måde får dine medarbejder lyst til at følge dig.

Hvis du vil inspirere andre, så handler det i meget høj grad om at DU selv er inspireret og er god til at holde energien høj hos dig selv. Kun derfra kan du tale ind i et større hele, en større mening, hvor andre mærker din indre ild og den forskel, du ønsker at skabe i verden. Det er her, du bliver en karisMAGISK og tiltrækkende leder, som andre gerne vil følge og ledes af på rejsen – ligesom Martin Luther King var.

Vil du gerne inspirere dig selv og genfinde meningen i dit arbejde?

Så kom med på mit nye refleksionsrum ’Sjælssnaps’ for ledere 2019 – du kan læse om det her.

Du kan også tilmelde dig det gratis informationsmøde om Sjælssnaps og lederudviklingsforløb her.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gennembrud

Det er kun muligt at tilmelde sig Gennembrud efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Visdom

Det er kun muligt at tilmelde sig Visdom efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Mestring

Det er kun muligt at tilmelde sig Mestring efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Leader(R)evolution

Det er kun muligt at tilmelde sig lederuddannelsen efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Teamforløb

Jeg vil gerne høre mere omkring et teamforløb hos Cecilie.

Få værktøjerne til at forandre verden med dit lederskab

Få gamechangende inspiration og indsigt, så du kan tage dit lederskab til næste niveau – direkte i din indbakke.