Ledelse: Styrer du efter tid eller timing?

 

På rigtig mange arbejdspladser måles der på tid og effektivitet. Det kan have meget høje omkostninger menneskeligt og økonomisk. Derfor kan det være langt bedre og billigere at have større opmærksomhed på timing og effekt.

Det kan få meget høje omkostninger menneskeligt for dig som leder – og på bundlinjen, når du kun styrer efter tid. Du kan ikke undgå at gå på kompromis med din integritet, dine medarbejderes trivsel og kvaliteten af jeres produkt. Det giver nemlig ikke plads til at stille kritiske spørgsmål, tænke kreativt i alternativer, formål, effekt og mening – timingen bliver simpelthen forceret.

Læs også: Husker du at lade dine medarbejdere blive i stinkefasen?

At styre efter timing kan til gengæld give en helt anden drivkraft, og opgaverne løses ofte meget hurtigere og bedre, end du måske havde turde forvente. Det handler om at skabe en kultur, hvor du og dine medarbejdere bruger jeres intuitive talenter, kreativitet, står stærkt i jer selv og gør hinanden gode.

Forskellen på at styre efter tid eller timing

Når man styrer efter tid, handler det om at levere resultater hurtigt og effektivt. Det betyder, at fokus naturligt rettes mod at regne ud, hvordan vi hurtigst muligt når til resultatet. Det får den konsekvens, at vi nogle gange overhører alarmsignaler, forbedringsmuligheder og presser ting igennem alligevel.

Styring efter tid og effektivitet

Når man derimod styrer efter timing og effekt, er det en langt mere kreativ fremkaldelsesproces. Fokus rettes mod, hvordan vi øger meningen og kvaliteten af det, vi skaber. Drivkraften handler i højere grad om at forfølge inspirationer og formål med vores indsats. Det giver et helt andet perspektiv og momentum, og ting falder i hak oftest hurtigere end forventet. Grunden til det er, at timingen er rigtig.

Styring efter timing og effekt

Flere fejl og flere sygemeldinger

Planlægning efter tid kan få karakter af, at vi prøver at forcere processernes modningstid. Komplekse processer tager tid, og ejerskab og følgeskab tager tid. Det kan selvfølgelig i nogle tilfælde godt lade sig gøre at komme i mål på den halve tid, men sjældent med de halve ressourcer. Det er logik, og der er brug for, at vi tør sige, at dem, der tror anderledes, er blinde for, at kejseren ender med ikke have noget tøj på.

Læs også: Personligt lederskab: Bliv fri for at føle, at du bluffer

Alternativet skaber desillusionerede ledere og medarbejdere, lav kreativitet, trivsel, mening og dermed flere fejl og sygemeldinger. Jo mere vi presser os selv, desto mere falder vores følelse af mening og inspiration og kreativitet – og dét er skyld i, at vi kan ende med at skabe en usund kultur, der avler stress.

Når der ikke er tillid til, at indvendinger bliver hørt, at integriteten og værdien kan bevares, så opstår der en frygtbaseret kultur. Frygt for fejl, frygt for ikke at kunne holde til det, og frygt for at blive gennemskuet. Og i virkeligheden bygger det på den meget menneskelige bekymring for ikke at være god nok og slå til. Ingen præsterer deres bedste i en kultur præget af frygt!

Skab en tillidsbaseret kultur

Det kan godt være, at man af den ene eller anden årsag skal nå at løse en bestemt opgave på et bestemt tidspunkt. Men man kan vælge at tilgå den anderledes. Man kan fx skære det til og kommunikere tydeligt, hvad der er realistisk at nå i forhold til timingen og analysere, hvad der kan skæres væk, hvis det ikke er en mulighed. Der kan indlægges timeouts, hvor der samtænkes over justeringer. Når der er en tillidsbaseret kultur, kan alle fremkomme med perspektiver og ideer, der er ikke nødvendigvis er geniale til at starte med, men alligevel vigtige brikker, der kan få væsentlig betydning for løsningen i det store billede.

Læs også: Personligt lederskab: Hold op med at motivere dine medarbejdere!

Det kan ikke nytte noget, at vi kun taler om at løbe hurtigere, nå mere og implementere flere nye tiltag samtidigt. Vi er nødt til også at prioritere og afplementere for at kunne fokusere ordentligt på, hvad der er væsentligst, når alt synes vigtigt.

Når vi får skabt en kultur, hvor vi bruger vores intuitive talenter, kreativitet og står stærkt i os selv – så kan vi gøre hinanden gode. Dermed kan vi begynde at navigere og lede ud fra timing. Og så kan vi flytte os sindssygt langt på meget kort tid – sammen.

Vil du også stå stærkt i dit personlige lederskab? 

Så er du altid velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev eller kontakte mig. 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gennembrud

Det er kun muligt at tilmelde sig Gennembrud efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Visdom

Det er kun muligt at tilmelde sig Visdom efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Mestring

Det er kun muligt at tilmelde sig Mestring efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Leader(R)evolution

Det er kun muligt at tilmelde sig lederuddannelsen efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Teamforløb

Jeg vil gerne høre mere omkring et teamforløb hos Cecilie.

Få værktøjerne til at forandre verden med dit lederskab

Få gamechangende inspiration og indsigt, så du kan tage dit lederskab til næste niveau – direkte i din indbakke.