Rigtig mange ledere oplever, at deres medarbejdere ikke tager nok initiativ til en løsning af arbejdsopgaver, men de i stedet forholder sig mere passivt og afventer fra lederen. Nøglen til at ændre på det ligger i din ledelsesrolle.
Du forventer som leder, at dine medarbejder tager initiativ og kommer videre i opgaveløsningen, og dine medarbejdere venter på, at du som leder følger mere op.
Når vi har travlt, frustreres vi oftere over, at der ikke sker noget, medmindre du selv rykker på det, og dermed er det nærliggende at føle, at dine medarbejdere mangler motivation, er forvente og ikke tager ansvar. Det samme føler de måske om dig.
Det bliver hurtigt til et ingenmandsland, hvor I er gensidigt utilfredse og afventende.
Pilen peger tilbage på dig som leder
Jeg har oplevet utallige ledere, der i forløb hos mig får sagt, at de oplever deres medarbejdere som forkælede og for afventende. Men det er ikke altid så enkelt. Pilen peger desværre lige så ofte tilbage på din egen ledelsesrolle. Eller man kan sige, at nøglen til at forandre den situation ligger i din ledelsesrolle. Mange medarbejdere lægger nemlig ansvaret fra sig, når de i bund og grund ikke føler sin involveret og ved, hvad de skal lave, hvordan de skal gribe det an og ikke føler sig set og anerkendt – eller måske fordi du plejer at løse det i sidste ende selv. Får du ikke taget fat om det, vil du som leder over tid blive en ensom martyr, der føler sig omgivet af folk, der ikke tager initiativ og ansvar, og som ikke er dygtige nok. Derfor er det nærliggende at gøre det selv, men det bliver problemet kun større af, og det er muligt at få vent spiralen.
Læs også: STOP med at motivere dine medarbejder
Jeg tror nemlig på, at alle vågner hver dag med ønsket om at gøre en betydningsfuld forskel, udfordringen er, at vi kan miste troen på, at det bliver i dag, om nogensinde.
Hvis du som leder står i en situation, hvor dine medarbejdere ikke påtager sig nye opgaver, så er det vigtigt at italesætte læringen noget mere. Fraser som: “Det er okay, at du ikke ved det og kan det endnu”, “du øver dig i det her” og “enhver succes består af velhåndterede fejltagelser”, er de vigtigste i forhold til at skabe et mindset, der er lærende.
Jeg har lavet fire råd til at finde et fornyet perspektiv, der forhåbentligt kan bringe dig og dine medarbejdere godt videre.
4 gode og nemme råd
- Er det dem med de rigtige kompetencer, der sidder med opgaverne? Hvis ikke så har du som leder et ansvar for, at opgaverne bliver lagt ud til dem med de rigtige talenter.
- Få forventningsafstemt med dine medarbejdere inden de går i gang med en opgave. Hvor ligger ansvaret, hvordan forventer du, at det færdige resultat er.
- Kan medarbejderne se meningen med opgaven? Husk at få gjort arbejdsopgaverne tydelige.
- Hvad er kulturen på din arbejdsplads? Er det en kultur, hvor det ikke er okay at lave fejl og stille spørgsmål. For så ligger problemet et andet sted.
Lær at styrke dit personlige lederskab
Har du lyst til at udvikle dig som personlig leder, er det måske en plads på et af mine ledelsesudviklingsforløb, der kunne være en mulighed. Her kombinerer jeg min specialiserede viden indenfor ledelse, talenter og personlig udvikling i et forløb, hvor vi både arbejder med at opløse egne begrænsninger, men også med at booste arbejdsglæde og passionen.
Lyder det som noget for dig – så læs mere om mit ledelsesforløb her.