Tør du? Genfind legen i dit lederskab – og skab resultater

 

Skal du være den klogeste, distanceret og alvorlig som leder? Og hvad gør det reelt for din egen entusiasme at tage den rolle på dig hver dag? Der er faktisk rigtig god grund til at tage den sjove, legende og lærende del af dig selv med på arbejde.

Foto: CamillaHey.dk

For mange af de ledere, der er i ledelsesforløb hos, mig føles lederskabet tungt og sommetider meget alvorligt. Det er det jo også. Ledelse er ansvar og seriøsitet, og de beslutninger, man træffer, har konsekvenser – ofte for mange andre mennesker.

Men alvoren kan også blive så tung, at den ødelægger arbejdsglæden, og man mister perspektivet på, hvad der reelt er vigtigt. Jeg hører rigtig mange ledere, der fortæller om, hvordan dagligdagen har udviklet sig til at føles tung og alvorsfuld. Men der er rigtig meget at vinde ved at finde en større lethed i sin lederrolle.

Når vi bliver mere legende finder vi større energi og lethed. Og når du som leder tør at give slip på alvoren nu og da, vil du få både mere livsglæde og energi på at fokusere på effekten af dit lederskab.

Inviter den legende side af dig med på job

Overbevisningen om, at man som leder skal have svar på alt, være distanceret, alvorlig og dygtig er det, jeg kalder en ’IDEALFÆLDE’. Det er en af de fælder, vi alle sammen har det med at opstille for os selv, når vi går imod et mål. Det er idealer eller overbevisninger, som vi glemmer at stille spørgsmål til, og som derfor bliver styrende for vores livsvalg.

Læs mere her om IDEALFÆLDEN og se, om du selv er havnet i den.

”Når bare jeg har gennemført denne opgave, så får vi mere tid i afdelingen,” eller ”Hvis bare jeg er rigtig god til altid at arbejde over, så bliver jeg forfremmet” eller ”Jeg skal kunne alt det, mine medarbejdere kan – og gøre det lidt bedre – for at være en god leder,” eller ”Når bare vi kommer forbi forårets travlhed, så får jeg rigtig meget tid derhjemme,” – du kan selv fortsætte opremsningen for dig selv. Det er ofte en perlerække af overbevisninger, der kommer frem, når man først bliver opmærksom på dem.

Læs også: Brug dette lille ord og skab mere lethed i dit lederskab

Hvis du er i en idealfælde om, at du skal være alvorlig, dygtig og ikke vise følelser i dit lederskab, er der risiko for, at du har taget en stor bid af din personlighed, humor og livsgnist og lagt uden for døren, når du går på arbejde. Men der er rigtig god grund til at give slip på den idealfælde og invitere den mere legende side af dig med på job. Det er nemlig, når du giver noget af dig selv og tør være åben og legende i dit virke, at du for alvor inspirerer, skaber følgeskab og genererer ekstraordinært gode resultater.

Du skal eje dit værd fremfor at bevise dit værd

En af de væsentligste forandringer, som deltagerne på mine lederudviklingsforløb oplever, er deres måde at opfatte sig selv og deres egen rolle. Før har de været optaget af at holde facaden, sammenligne sig, altid kæmpe for at kende svaret og fremstå fejlfri. Pludselig flytter de sig til at blive nysgerrige og finde fokus på deres egne lærings- og udviklingsmuligheder.

Når vi ændrer fokus fra at være fejlfri til et mere lærende mindset, så ændrer vi også indstilling over for de mennesker, vi leder. Det handler helt grundlæggende om bevidst at vælge en mere legende og eksperimenterende tilgang. Når du har fokus på at skulle lykkes og leve op til krav om at være ’rigtig’, begrænser du din øvebane, og du ender ofte med at blive alt for optaget af at bevise dit værd, fremfor at eje dit værd.

Læs også:  Bliv fri for at føle, at du bluffer

Ved at gå mere legende til opgaverne, tager du alvoren ud af det. Til gengæld giver du mere plads til at være nysgerrig på effekten af det I producerer eller udretter. Og dermed skaber du både luft og rum til at være mere kreativ og fokuseret både for dig som leder og dine medarbejdere. Det er her, i alle reelt bliver både klogere og mere innovative.

En af de vigtigste begrænsende overbevisninger – IDEALFÆLDER – som mange deltagere, jeg har haft i ledelsesforløb siger farvel til, er forventningen om at kunne regne det hele ud på forhånd. Det er der nemlig ingen af os, der kan. I stedet træner vi evnen til at kombinere erfaring, intuition og en øget bevidsthed om egne talenter og kreativitet, så vi finder det ekstra gear, der gør det muligt at skabe store forandringer – for mindre tid og energi.

Kan det så blive for useriøst og pjattet?

Det spørgsmål hører jeg ofte. Det er udtryk for en bekymring om, hvad der sker med ens autoritet som leder, når man smider alvoren og tillader medarbejderne at se en mere lærende og legende side af sig selv.

Humor er mange ting, og den humor, jeg taler om, er den, der ikke er på andres bekostning. Al sarkasme og humor på andres bekostning lukker al kreativitet og skaber utryghed. For voldsom ironi kan også have samme effekt.

Læs også: At være seriøst er IKKE det samme som at være alvorlig

Men derimod kan varm humor og det at turde at sætte sig selv i spil, at være sjov på egen bekostning, gøre en forskel. Det er den tilgang, som opløser, afmonterer og skaber forbindelse mellem mennesker. Glæde åbner op for vores sind, giver os nye perspektiver og kreativitet. Det får os til at slappe mere, og vi bliver en meget mere autentisk udgave af os selv.

Leg skaber grobunden for ekstraordinære resultater

Det at være undersøgende, glad og mere legende kan afvæbne omstændighederne, som vi ellers har en tendens til at slås med. Vi griner utroligt meget på mine lederudviklingsforløb. Grunden til det er, at latter afvæbner. Når vi tør grine og vise os selv, så kommer der revner i vores ego og det skjold vi har opbygget, som handler om hvordan vi tager os ud. Vi kan mærke os selv, mærke at vi bliver inspireret og får adgang til vores kreativitet.

Læs også: Gemmer du dig også bag et ledelsesskjold?

Det kan åbne op, fordi så bliver det ikke så farligt mere. Så kan vi være menneske i det. Og jo mere vi kan være menneske i det og have os selv med, desto mere kan vi udleve hele vores potentiale og kreativitet og derved skabe ekstraordinært gode resultater.

Så her er min opfordring til at gribe forårets solskin og spirrende optimisme. Find dit indre legebarn frem og tag det med på arbejdet. Bare en gang imellem. Du vil se effekten med det samme.

Vil du slippe fri af de idealfælder, der begrænser dit potentiale, og skaber et knoklende lederskab?

Så kom med på mit populære ledelsesforløb. Her vil du styrke dit personlige lederskab og lære, hvordan du sikrer dig, at du træffer kloge og nærende valg og beslutninger, såvel privat som professionelt.

Få styr på detaljerne her og kontakt mig her for at få en uforpligtende og afklarende samtale.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gennembrud

Det er kun muligt at tilmelde sig Gennembrud efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Visdom

Det er kun muligt at tilmelde sig Visdom efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Mestring

Det er kun muligt at tilmelde sig Mestring efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Leader(R)evolution

Det er kun muligt at tilmelde sig lederuddannelsen efter en optagelsessamtale med Cecilie Gredal.

 

Der er begrænsede pladser på uddannelsens eksklusive små hold, og samtalen sikrer os, at du er et match til holdet.

Teamforløb

Jeg vil gerne høre mere omkring et teamforløb hos Cecilie.

Få værktøjerne til at forandre verden med dit lederskab

Få gamechangende inspiration og indsigt, så du kan tage dit lederskab til næste niveau – direkte i din indbakke.